Ya Kayyum c.c.

Ya Kayyum c.c.
A+
A-

Ya Kayyum  c.c.

Uşşâkî meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi, kitaplarında Halveti Uşşâkî yolu Seyru Sülukunda taliblere ( nefsi merdiyye ) altıncı makamın dersi olarak Kayyum Kayyum ya Kayyum esmasını  tavsiye eder.

Selahaddin Uşşâkî hz. Miratul Esma kitabında şöyle bahseder :

Kayyûm esmâ-i İlâhiyye’den sıfat isimdir. Manâsı: Käim bi zâtihi mukîmun li gayrihîdir. Yani kendinin kaim olması bizzât olup, diğer her şeyin käim olması, onunla olur. Mutlak kayyum her ne kadar sadece Cenâb-ı Hak ise de, mevcûdatın her birinin nasîbi vardır. Zirâ her şeyin kıvamı Cenab-ı Hakk’ın kayyûmiyeti iledir.  (4)

Abdurrahman Sami Niyazi Hz.,   El Kayyum c.c. şöyle açıklar:

Binefsihi kaim, gayrisini mukavvim (kavame getirici – tesviye eden – tanzim eden) olup cemi mahlûkatı müdebbiri dâim ve bâki manasınadır.  (3)

Sıddîk Nâci Eren Efendi Kayyum’un c.c. Mânâsı’nı şöyle anlatır :

Kayyûm; her şeyin kıvamı, yâni bir varlık sahibi olarak durabilmesi neye mütevakkıf ( Olması, gerçekleşmesi bir şeye bağlı olan ) ise onu veren, demektir.
Allahu Teâlâ her şeye mukadder (  Allah tarafından ezelde belirlenip takdir edilen, alın yazısında bulunan  ) olan vaktine kadar durmak için sebeplerini ihsân etmiştir ( Bağışlamak, vermek ) Onun için her şey Hak ile kaimdir ( Varlığı sürüp gider, dâim olur ) . İnsan kendi ruhunun, kendi bedenini nasıl tuttuğunu ve idare ettiğini güzelce düşünürse, bu yüksek hakikatı birazcık sezebilir. Görülüyor ki, insan yaşayıp dururken ölüyor ve ve o zaman beden yine eskisi gibi görünse de; görmez, işitmez, suyu çekilmiş değirmen gibi olur. Ve bir zaman sonra da dağılır. Çünkü onu tutan, idare eden ruh idi. Rûhun alâkası kesilince beden bu hale geldi.
Bilmek lazımdır ki, Hayy ü Kayyûm ancak Allahu Teâlâ’dır. Herşeyi yaratan, tutan, besleyen, bununla beraber kendinden hiç bir şey eksilmeyen ve daima Hayy ü Kayyum olarak kalan odur. Onun için; şehâdet ederiz ki, ondan başka ma’bûd yoktur.

Uşşâkî meşayıhı Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin ve mürşidleri ve yolumuzun büyüklerinin eserlerinden Kayyum c.c.  esmasını aktarmaya çalıştık .

Kaynaklar :

1 – Sıddîk Nâci Eren Efendi Tariki Uşşâki’de Usul ve Adab s.177

2 – Sıddîk Nâci Eren Efendi İbadet Ahlak ve Adab s.288

3- Abdurrahman Sami Niyazi Hz. Şerhi Esma ül Hüsna

4- Selahaddin Uşşâki hz. Miratil Esma

5- Hakikat ve Marifet Sırları Bekir Sıdkı Visali hz. ve Mehmed Ruhi hz.

 

x Ya Kayyum c.c. : Kendi zâtı ile kāim olan, varlığında ve varlığının devâmında her şey kendisine muhtaç olduğu halde kendisinin hiçbir şeye ihtiyâcı olmayan, bütün mahlûkātı var kılıp varlığını devam ettiren” anlamında esmâ-i hüsnâdan (Allah’ın en güzel isimlerinden)dır.

xx Kayyûmiyet :  Kayyum olma durumu

Kitap temini : Şelale Yayıncılık  / 0 216 420 9581

Foto