Hakk c.c.

Hakk c.c.
Uşşâkî meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi, kitaplarında Halveti Uşşâkî yolu Seyru Sülukunda taliblere üçüncü makamın dersi olarak Hakk Hakk ya Hakk esmasını tavsiye eder.
Selahaddin Uşşâkî hz. Mirat ul Esma kitabında şöyle bahseder :
Hakk, Allah’ın isimlerinden olan zât ismidir. Manası: Bâtılın zıddıdır. Yani Cenab-ı Hakk’ın ismi öyle bir hakiki vücûddan ibârettir ki, yok olmaktan ve bâtıllıktan uzak olarak dâim ve kâim olup “elâ külle şeyin mâ halakallahü bâtı- len muktezâsınca Hakk’tan gayri olan şeyin tamamı bâtil, fânî, zâhik 10 ve yok olur. (4)
Abdurrahman Sami Niyazi Hz., Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin hocası Bekir Sıdkı Visali Hz.nin mürşididir. O’nun eserinde Hakk c.c. şöyle açıklanır: Vücûdu ( Kendisinden başka bir varlık bulunmayan, hiçbir şeyle kayıtlı olmayan, bütün mevcûdat kendisinin tecellî ve zuhûrundan ibâret bulunan Hakk’ın varlığı ) zeval ( yok olma, ortadan kalkma ) , tağyiri (değiştirme, başka şekle sokma ) ademden ( var olmama, bulunmama ) müberra olarak ( her türlü beşerî zaaf ve ihtiyaçtan berî, uzak olan, hiçbir şeye veya kimseye ihtiyâcı bulunmayan ) ezelen ( Başlangıcı olmayan) , ebeden ( Sonu olmayan) sabit manasınadır. Eşyayı izhar edici ( açığa çıkarıcı ) manasınadır. (3)
Sıddîk Nâci Eren Efendi Hakk’ın c.c. Mânâsı’nı şöyle anlatır :
Hakk’ın mânâsı, vâkia (zihin dışında realiteye) uygun olan sabit . Zât-ı ulûhiyyetine zevâl ve değişiklik ermeyen, dâim olandır. Hak varlığı hakiki bulunan zatın ismidir.
Uşşâkî meşayıhı Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin ve mürşidleri ve yolumuzun büyüklerinin eserlerinden Hakk c.c. esmasını aktarmaya çalıştık .
Kaynaklar :
1 – Sıddîk Nâci Eren Efendi Tariki Uşşâki’de Usul ve Adab s.
2 – Sıddîk Nâci Eren Efendi İbadet Ahlak ve Adab s.278
3- Abdurrahman Sami Niyazi Hz. Şerhi Esma ül Hüsna
4- Selahaddin Uşşâki hz. Miratil Esma
5- Hakikat ve Marifet Sırları Bekir Sıdkı Visali hz. ve Mehmed Ruhi hz.
Kitap temini : Şelale Yayıncılık / 0 216 420 9581
Foto :