Ya Kahhar c.c.

Ya Kahhar c.c.
A+
A-

Ya Kahhar  c.c.

Uşşâkî meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi, kitaplarında Halveti Uşşâkî yolu Seyru Sülukunda taliblere ( nefs-i kâmile veya safiye ) yedinci makamın dersi olarak Kahhar Kahhar ya Kahhar esmasını  tavsiye eder.

Selahaddin Uşşâkî hz. Miratul Esma kitabında şöyle bahseder : Kahhar, Allah’ın isimlerinden olup sıfat isimdir. Kahr galebe manasınadır. Kahhar mübalağa ile galip demektir. Yani saltanatı Rububiyetine smhücuma kalkışanlara galip olup, helak edicidir. (4)

Abdurrahman Sami Niyazi Hz.,   El Kahhar c.c. şöyle açıklar:
Mevcudati zahir ve batın yedi kudretinde makhur (kahrol- mus) ve mağlup edici ve münkad (ram olmak) ve müsahher (meftun) kılıcı manasınadır.
Abdin hazzı: Zayıfları vikaye, izharı hak için cehd ve galebedir. (3)

Sıddîk Nâci Eren Efendi Kahhar’ın c.c. Mânâsı’nı şöyle anlatır :

Kahhâr, Kahhâr, Yâ Kahhâr Kahhâr ismi şerîfi kahr’dandır.  (Her şeye, her istediğini yapacak suretle galib ve hakim) Kahhâr; ismi şerifi kahr’dandır, kahr, bir şeye onu hor, hakir veya mâvh ve helâk edebilecek suretle galib olmaktır. Allahu Teâlâ Kahhâr’dır.

Her vechile üstün ve daima galiptir. Kuvvet ve kudretiyle her şeyi içinden ve dışından kuşatmıştır. Hiç bir şey onun bu ihâtasından dışarı çıkamaz. Ona karşı her şeyin boynu büküktür. Kahrına yerler, gökler dayanamaz. Kahri ile nice ümmetleri ve milletleri mahv u perişan etmiştir.

Kahrın karşılığı lütuftur. Lütuf, iyi muamele ile birinin gönlünü hoş etmek demektir. Allah’ın kahrı da vardır, lütfu da vardır. Yâni Allah, lütfu için de sebep- ler, vasıtalar yaratmıştır. Meselâ îman ve irfan, adalet, doğruluk, hayırseverlik ve bütün güzel huylar Allah’ın lûtfuna ulaştıran vasıtalardır. Küfür, şirk, isyan, bilgisizlik, zulüm, yalancılık ve bütün kötü huylar da kahrına çarptıran sebeplerdir. (1, 2)

 

Uşşâkî meşayıhı Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin ve mürşidleri ve yolumuzun büyüklerinin eserlerinden Kahhar c.c.  esmasını aktarmaya çalıştık .

Kaynaklar :

1 – Sıddîk Nâci Eren Efendi Tariki Uşşâki’de Usul ve Adab s.179

2 – Sıddîk Nâci Eren Efendi İbadet Ahlak ve Adab s.289- 290

3- Abdurrahman Sami Niyazi Hz. Şerhi Esma ül Hüsna

4- Selahaddin Uşşâki hz. Miratil Esma

5- Hakikat ve Marifet Sırları Bekir Sıdkı Visali hz. ve Mehmed Ruhi hz.

 

 

Kitap temini : Şelale Yayıncılık  / 0 216 420 9581

Foto